Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Maandag, 6 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Göteborg - Edsleskogs VärdshusHet slapen aan boord wilde niet zo heel best lukken. Jan was best wel vaak wakker en Joyce heeft eigenlijk niet geslapen. We doen nog even kopje thee en een broodje in een van de restaurantjes en gaan daarna naar het autodek om de motoren weer te bepakken en los te maken. De spanbanden zijn een beetje eigenwijs, maar met behulp van een Zweed lukt het toch ze los te krijgen. Een van de andere Nederlandse motorrijders krijgt zijn spanband echt niet los, maar een Zwitsers zakmes doet wonderen.

Er was voor vandaag eerst 8,7 millimeter regen voorspeld, maar volgens de geleerden blijft het vandaag droog en wordt het zelfs warm.

Direct nadat wij van boord reden mochten wij van de Zweedse politie op het pijpje blazen. Geen enkel probleem natuurlijk. Wij zetten koers naar de westkust met als doel het bekijken van het plaatsje Fjällbacka dat in alle boeken van de schrijfster Camilla Läckberg voorkomt. Op de weg daarheen passeren wij twee veerverbindingen. Die zijn allebei gewoon gratis.

Rond lunchtijd stoppen wij ergens om iets te eten. De restaurantjes zijn dun gezaaid in dit gebied en de keuze is dus beperkt. Het wordt voor  ons allebei een hamburgermenu met patat en een Fanta.

Het plaatsje Fjällbacka is een buitengewoon toeristisch plaatsje. Ik herken sommige dingen uit de boeken. De straatjes zijn er buitengewoon smal en er is geen enkele parkeergelegenheid voor de motoren. Wij rijden dus maar door.

De motoren lusten inmiddels ook wel weer wat en we stoppen ergens aan de E6 om te tanken. De pompen slaan niet aan en pas daarna zien wij het briefje dat je eerst je rijbewijs bij de kassa moet inleveren voor ze de pompen aanzetten. Het station had nogal last van doorrijders. Ja ja, ook in Zweden dus.

Na het tanken gaan wij rechtstreeks richting Edsleskogs Värdshus waar wij gaan overnachten. Wij lijken het de hele weg droog te houden. Helaas! De laatste 4 kilometer krijgen wij de beloofde 8,7 millimeter nog ruimschoots op onze koppen. Het plenst en onweert en het zicht is bijna nul. Doorweekt komen wij bij het hotel aan. Wij zijn tot op onze huid nat. Joyce neemt een lekkere, lange, hete douche en Jan pakt de spullen uit en regelt even het mobiele Internet.

Als diner kiezen we voor een paar broodjes met kaas, ham, brie, salami en leverpastei. We hebben gewoon geen zin meer in uitgebreid eten. Om een uur of half negen gaat voor ons allebei het licht uit ...


Foto's maandag 6 juni 2011

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.