Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Maandag, 13 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Het is vandaag weer heerlijk weer al is het wel een stukje kouder dan we gewend zijn de laatste dagen, maar nog altijd beter dan thuis volgens de weerberichten op de TV.

Het Lesjöfors Museum in het gelijknamige plaatsje is onsdoel van vandaag. Het is een museum dat het leven laat zien zoals dat er uit zag toen Lesjöfors nog een florerend industriestadje was.

Via Hagfors rijden wij in minder dan een uur naar Lesjöfors. Onderweg stoppen wij nog even omdat Joyce het een beetje koud heeft en even iets extra’s wil aantrekken. Het museum is makkelijk te vinden.

We kopen kaartjes en krijgen ieder een boekwerk in handen dat de ruimtes in het museum beschrijft. We kunnen kiezen uit Zweeds, Engels en Duits en gaan uiteraard voor Zweeds. We bestellen ook een kop koffie en die wordt gewoon middenin het museum geserveerd. Een kop koffie is hier nogal een ruim begrip. We krijgen bekers, koekjes,  kleine gebakjes en een enorme thermoskan koffie. Het museum is heerlijk informeel. Je mag gewoon lekker overal met je vingers aanzitten. Wij herkennen heel veel dingen uit onze jeugd en lopen elkaar te vragen “He, kijk nou eens. Hadden jullie dat ook thuis?”. Heel erg leuk allemaal en echt een aanrader om hier eens te gaan kijken.

Op de terugweg stoppen wij even in Hagfors. Bij Pizerria Hagfors eten wij allebei een kebabschotel en daarna doen wij nog even wat boodschappen. Jan scoort nog even 2 Zweedse boeken van Anna Jansson en Mari Ljungstedt.


Foto's maandag 13 juni 2011

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.