Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Donderdag, 23 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Vanochtend hoeven wij ons niet te haasten. Het ritje van vandaag is maar 150 kilometer naar Edsleskog. Daar hebben wij op de heenreis ook overnacht.

Voor we vertrekken geven we nog even wat levensmiddelen die wij niet mee kunnen nemen en wat statiegeldblikjes en flesjes aan de buurman. Hij is daar erg blij mee.

In Karlstad gaan wij ook nog even langs bij makelaar Tågmark om Birger even gedag te zeggen. We treffen het niet, want het pand ziet er donker uit en Henrik staat net op het punt om weg te gaan. Volgende keer beter.

We wippen in Karlstad ook nog even langs bij een motorzaak die verleden jaar nog gespecialiseerd was in Honda en Harley Davidson. Die zijn gestopt met het beste merk en verkopen nu alleen nog HD’s. Rare jongens die Zweden. Het Honda gedeelte zit nu in Hammarö, een plaatsje net buiten Karlstad. Ze hebben wel een aantal motoren staan, maar het stelt allemaal niet zo heel veel voor.

In Grums stoppen we voor de lunch. Jan gaat voor de “Husets Lax” (zalm van het huis) en Joyce voor de “Fläskkarré” (soort fricandeau). Daar hoort natuurlijk een drankje, salade, brood en een kop thee toe bij.

Omdat we nog steeds aan de vroege kant zijn lopen wij een rondje door Säffle. Leuk plaatsje, maar we zijn er tamelijk snel uitgekeken. Het valt ons ineens op dat bijna alle Zweden met een blauw tasje lopen. Die tasjes zijn van Systembolaget –  de staatsslijterij. De Zweden slaan vandaag heel erg veel drank in, want morgen is het Midsommarafton en dat is voor veel Zweden synoniem aan zoveel mogelijk drinken. Op het dorpsplein drinken wij bij een bakkertje op het terras een lekkere kop thee met wat erbij. Op een bankje voor de supermarkt ligt een mevrouw te slapen die kennelijk te vroeg aan haar Midsommarafton aankopen was begonnen. Na een tijdje wordt ze afgevoerd door twee agenten.

Om een uur of vier komen wij aan bij Edsleskogs Värdshus. Wij drinken eerst maar eens even lekker iets op het terras in het zonnetje. Daarna eten we nog even wat heerlijke verse broodjes met ham, kaas, brie en paté. Na het eten gaan we een lekker stukje wandelen. We lopen over een gruisweg langs het meer. Na een tijdje ligt er een dode bever in de berm. Zo te zien, maar vooral zo te ruiken, ligt hij er al een aardig tijdje.

Terug in het hotel doen we nog een drankje en een praatje.


Foto's donderdag 23 juni 2011

 

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.