Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Religie


Religie

E-mailadres Afdrukken

De Lutherse Staatskerk

Kerk Älvsbacka, VärmlandHet Lutheranisme werd in 1527, door Gustav I Wasa, tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Hij werd hiertoe niet in de eerste plaats door religieuze motieven gedreven. Zijn motieven waren meer van politieke en economische aard. Hij had de rijkdom van de kerk hard nodig om zijn macht in Scandinavië te kunnen vergroten.

Om de bevolking niet teveel tegen zich in het harnas te jagen zijn vele uiterlijke kenmerken van het Rooms Katholieke geloof gehandhaafd. Het grootste verschil is het vervangen van het Latijn door het Zweeds.

Op dit moment behoort ongeveer 90% van de bevolking tot de evangelisch-lutherse staatskerk. Vele bezoeken de kerk alleen uit traditie, zoals bijvoorbeeld met Kerstmis, Pasen, doop, bevestiging en huwelijk.

De kerk hoeft ondanks het lage kerkbezoek niet voor zijn bestaan te vrezen. Iedere Zweed, gelovig of niet, helpt mee de kerk in stand te houden d.m.v. het betalen van belasting. Daarnaast is de kerk de grootste grondeigenaar van het land. De kerk beschikt voornamelijk over bossen t.b.v. de houtproduktie.

Interieur kerk Älvsbacka, VärmlandNaast de religieuze functie, fungeerde de staatskerk ook als burgelijke stand. Hier worden registers van geboorte, huwelijk en overlijden bijgehouden. Sinds 1991 zijn de taken als burgelijke stand overgenomen door Skattemyndigheten (belastingdienst).

Overige religies

Naast de staatskerk vindt men in Zweden ong. 100.000 Rooms Katholieken. Hiervan is slechts een klein deel van Zweedse afkomst. Het grootste deel bestaat uit immigranten uit o.a. Spanje, Portugal, Italië en Polen.

Verder vindt men uitsluitend kleinere kerken en religieuze groeperingen : Pinkstergemeente (Filadelfia), Missionskyrka, congregationalisten, orthodoxen, baptisten en methodisten.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.