Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Algemeen Geldzaken


Geldzaken

E-mailadres Afdrukken

Munteenheid

1 Zweedse KroonDe Zweedse munteenheid is de Zweedse Kroon (Krona). Op dit moment (28-02-2020) is € 1,00 gelijk aan SEK 10,5753.

Munten

In Zweden heeft men munten van 1 kroon (€ 0,09), 2 kronen (€ 0,19), 5 kronen (€ 0,47) en 10 kronen (€ 0,95).

Biljetten

In Zweden heeft men bankbiljetten van 20 kronen (€ 1,89), 50 kronen (€ 4,73), 100 kronen (€ 9,46), 500 kronen (€ 47,28) en 1.000 kronen (€ 94,56).

Creditcard

In Zweden kun je vrijwel overal met credit-cards betalen. De meest gangbare creditcards zijn die van VISA en Mastercard. Verder kun je er in mindere mate terecht met American Express, Diners Club, en Eurocard.

Visa

Met de ANWB Visa Card betaalt u makkelijk en veilig in binnen- en buitenland, voor, tijdens en na uw vakantie. Bijvoorbeeld bij het boeken van uw accommodatie op internet, bij het tanken of bij tolwegen. Maar natuurlijk ook bij restaurants, winkels en hotels. Op vakantie gaan begon nog nooit zo voordelig! Vraag de Visa Card nu aan en gebruik de Visa Card tot 2013 helemaal gratis!

Daarom de ANWB Visa Card!

  • Beste koop volgens de Consumentenbond december 2010
  • Bestedingslimiet € 2.500,-
  • Aankoopverzekering 180 dagen
  • Gratis tot 1e gebruik, daarna € 11,50 per jaar
  • Gratis toegang tot Mijn Creditcard Online
  • Personal Service Line

Indien je nog niet over een creditcard beschikt kun je deze direct bestellen door op de afbeelding hieronder te klikken.

Bankpassen

Geldautomaten

Maestro logo

Geldautomaten (Bankomat) waar u met uw europas of giropas kunt pinnen zijn er meer dan voldoende in Zweden. Vergelijk hierbij altijd de logo's op de automaat met die op uw pasje. Het meest voorkomende logo op Nederlandse en Belgische bankpassen is het Maestro logo, zoals hiernaast afgebeeld.

In kleine plaatsen kan het voorkomen dat er geen geldautomaat is, maar in veel gevallen kunt u dan wel bij een lokale winkelier of een tankstation extra geld opnemen wanneer u boodschappen doet of tankt.

Let bij het gebruik van een Zweedse geldautomaat wel goed op de afbeeldingen bij de gebruiksaanwijzing. Bij veel automaten moet u uw kaart namelijk met de magneetstrip naar boven invoeren.

Winkels

Betalen in winkels kan ook vaak met uw bank- of giropas. Let daarbij op het Maestro logo op de deur van de winkel of bij de kassa. Soms hoeft je niet echt te pinnen, maar moet je de aankoopbon tekenen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.