Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Värmland Bezienswaardigheden Lesjöfors - een tijdperk als installatie


Lesjöfors - een tijdperk als installatie

E-mailadres Afdrukken

Lesjöfors MuseumJe weet dat een dorp op zijn retour is als zelfs de mensen van het toeristenbureau zeggen dat de kale aanblik van het dorp voldoende is om in het meer te springen.

Ondanks dat heeft Lesjöfors een van Zwedens absoluut beste - ja, hoe noem je dat eigenlijk? "Museum" dekt de lading van de prachtige permanente tentoonstelling op het oude industrieterrein niet. Het is eerder een kunstinstallatie die vertelt over het tijdperk dat afgesloten werd met het faillisement van Lesjöfors AB in december 1985. Op een manier die je kunt voelen, horen en ruiken wordt hier een hele samenleving in geconcentreerde vorm gepresenteerd.

De bezweette truien van het bandyteam hangen er nog te drogen, op de TV zie je een aflevering van Hyland, in het directiekantoor met een plafond van leeuwenhuid waart de geest van directeur de Geer nog rond. De enorme machines die de fabriek op gang hielden staan er nog als mooie, sensuele beeldhouwwerken.

Deze levende herinnering aan de groei van Lesjöfors en Zweden is genomineerd voor de titel "Het beste museum van Europa".

Meer informatie: www.lesjoforsmuseum.com

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.