Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Jakriborg

E-mailadres Afdrukken

Jakriborg - de nieuwe middeleeuwenHet ziet er van een afstand al een beetje vreemd uit. Op de vlakte bij Hjärup in Skåne verrijst een nieuwe stad in Hanzen-stijl, Jakriborg, geïnspireerd op moderne fantasieën over de middeleeuwen.

In kringen van architecten is Jakriborg met 1.000 inwoners bespot als een amateuristisch decorstuk, een soort Disneyland in Skåne. Maar de gewone mensen stonden in de rij om te mogen wonen in dit kleine Lübeck met hoge huizen met spitse daken in opvallende kleuren, kleine slingerende steegjes met kinderkopjes, stadswal, kleine gezellige pleintjes, gewelven en boetiekjes met 'antieke' uithangborden.

Je verwacht na elke bocht een ridder in harnas of een goochelaar, maar die kom je helaas alleen maar tegen als er een middeleeuwse markt gehouden wordt. Het is jammer dat de steegjes en pleintjes vaak nogal leeg zijn. Jakriborg is immers voornamelijk een slaapstad waar forenzen wonen die overdag elders aanwezig zijn.

De twee architecten, Jan en Krister,  hebben deze absolute tegenstelling tot de grauwe eenheidswijken geschapen.

Ongeacht wat je ervan vindt kun je stellen dat Jakriborg niet lijkt op welke andere woonwijk in Zweden dan ook.

Meer informatie: www.jakri.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.