Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Stranden i Löderup

E-mailadres Afdrukken

Löderups StrandbadIn de winter van 2007-2008 verdween er 30 meter Zweden langs de zuidkust. Een heel strandgebied spoelde weg en verdween met de golven in zee. Dat wordt erosie genoemd, een fenomeen dat steeds sterker optreedt door een hogere stormfrequentie, een stijgende zeespiegel en andere klimaatfactoren.

Nergens in Zweden is het probleem zo duidelijk zo groot en zo duidelijk zichtbaar als op het prachtige maar afnemende strand van Löderup in Skåne.

Daar begon de erosie op gang te komen in 1950 en werd echt duidelijk toen 25 jaar later de eerste huizen ondermijnd werden en in zee verdwenen. Sindsdien is meer dan 200 meter van een camping in zee verdwenen en knaagt de zee zich verder landinwaarts - de steile zandkust laat duidelijk het gluiperige karakter van de zee zien. Huizen die ooit ver van het strand gebouwd werden zijn zo langzamerhand in de gevarenzone terecht gekomen en zijn afgebroken.

Op de ten dode opgeschreven camping worden de caravans steeds dichter bij elkaar gezet. Het gebouw van de Scouting is al gesloopt en op dit moment worden 250 vakantiehuizen, een aantal wegen bedreigd. Op langere termijn betekent dit het einde van een bloeiende strandrecreatie langs een van de beste stranden van Skåne.

Meer informatie: www.loderupsstrand.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.