Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Nimis

E-mailadres Afdrukken

Nimis - het meest omstreden kunstwerk van ZwedenEen uniek kunstwerk - of een hoop rotzooi die het prachtige natuurreservaat Kullaberg verstoort? Op een slecht toegankelijk kiezelstrand op het uiterste puntje van het Kulla schiereiland in het noordwesten van Skåne verrijst het meest omstreden kunstwerk van Zweden. Het is de surrealistische Nimis (latijn voor "te veel") van Lars Vilk, een gigantisch hoeveelheid wrakhout waar hij sinds 1980, met de eigenwijsheid van een gek, aan heeft getimmerd en gezaagd.

Het heeft twee jaar geduurd voor de autoriteiten en het publiek het kunstwerk ontdekten. Vanaf dat moment is het kunstwerk regelmatig aangevallen met vuur of met een motorzaag. Er lopen nog steeds processen om het kunstwerk te laten verwijderen. Aan de andere kant heeft het kunstwerk veel bewonderaars. Jaarlijks wordt het bezocht door ongeveer 30.000 personen.

De bouw gaat nog steeds door en Lars Vilk heeft inmiddels een nog een monumentale constructie direct in de buurt gemaakt: Arx. Die is geconstrueerd van 150 ton steen en beton. De kunstwerken staan in de door Lars Vilk zelf uitgeroepen vrijstaat Ladonië. Soms is hij zelf aanwezig om het volkslied van Ladonië te laten horen - de plons van een steen die in zee gegooid wordt ...

Meer informatie: www.vilks.net

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.