Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Tykarpsgrottan

E-mailadres Afdrukken

TykarpsgrottanErgens in de 12e eeuw begonnen de boeren rondom Tykarp bij Hässleholm kalk te winnen uit gaten met een diepte van ongeveer 10 meter. Door de eeuwen heen groeide de mijn tot een ondergronds labyrint met een oppervlakte van ongeveer 10.000 m2 met daarin plaatsen met namen als Stora Salen (Grote Zaal) of Tomtegången (Kaboutergang).

Het suggestieve grotlandschap heeft al in veel films gefigureerd. Op deze plaats zijn de scenes van Mattisborgs Ölkällare (de bierkelder van Mattisborg) opgenomen, net als een aantal scenes van de klassieke jeugdthriller Kullamannen.

Sinds de 50-er jaren is de Tykarpsgrot een toeristische attractie die in de zomer geopend is en waar rondleidingen onder leiding van een gids gegeven worden. Soms worden in de grot ook feesten gehouden.

De temperatuur is het gehele jaar door ongeveer 8° Celsius, wat perfect is voor de vleermuizen die ondersteboven aan het dak van de grot overwinteren.

Meer informatie: content.skane.com/nl/node/16332

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.