Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Wanås Skulpturpark

E-mailadres Afdrukken

Wanås SkulpturgårdOp slechts weinig plaatsen in Zweden is de kunst zo actueel, opmerkelijk en groots als in Wanås Skulpturpark in Skåne.

Een roodgeschilderd huisje dat op de bodem van de slotgracht staat, een enorme, angstaanjagende spin, een 17 meter hoge schoorsteen die steen voor steen nog hoger wordt, waterkanonnen die dansen als robots en met enorme kracht spuiten zijn slechts enkele van de installaties die je hier kunt zien.

Het begon allemaal als een losse gedachte  van een in kunst geïnteresseerde moeder, Marika Wachtmeister. Haar man was de erfgenaam van Wanås Slot en sinds het begin van de 80-er jaren heeft het beeldenpark wereldfaam verworven. Enkele van de grootste, meest bekende kunstenaars zijn naar dit slot op het platteland van Skåne gelokt, een soort belevenispark met culturele trekjes.

Behalve de gigantische, openlucht installaties in het prachtige park in de zomermaanden heeft Wanås ook een permanente expositie met een 40-tal werken die in stal- en magazijnruimten getoond worden.

Op het landgoed van Wanås, een slot uit de Deense middeleeuwen, vind je ook ecologische landbouw en een cafe.

Meer informatie: www.wanas.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.