Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Cassels Donation

E-mailadres Afdrukken

Cassels DonationDe steenrijke, Britse financier Sir Ernest Cassel (1852-1921) was ooit de baas van het toen meest winstgevende bedrijf van Zweden, Grängesbergsbolaget in Bergslagen.

Sir Ernest werd een financiële koning genoemd en had zeer goede banden met het Britse vorstenhuis. Toen hij zich zo langzamerhand terugtrok uit het zakenleven schonk hij een aparte herinnering aan hemzelf  aan het dorp Grängesberg.

Het gebouw wordt Cassels Donation genoemd. De bouw van het gebouw in neo-klassieke stijl was gereed in 1900 en het front met de zes enorme pilaren is geïnspireerd op het toenmalige hoofdkantoor van de Bank of England in Londen.

In het gebouw vind je een grote concertzaal, een bibliotheek en een gezelschapsruimte. Bij het geschenk hoorde ook een statig badhuis en een park met sportvelden.

De hoogtij dagen van Grängesberg zijn voorbij. De mijnen zijn in 1989 gesloten en de gehele samenleving is in staat van verval. Het dorp wordt in tweeën gedeeld door de oude mijnen en sommige delen zijn afgesloten vanwege instortingsgevaar. Dit maakt het pompeuze gebouw nog meer afwijkend en bizar.

Cassels Donation, dat in 1992 na een vernietigende brand grondig gerenoveerd is, is het gehele jaar geopend en wordt gezien als een van de meest vooraanstaande concertgebouwen van Zweden. Het interieur wordt gekenmerkt door haar kunstzinnige aankleding. In het park vind je een broeikas en een tuincafé dat in de zomer geopend is.

Vergeet tijdens een bezoek niet het Grängesbergsbanornas Järnvägmuseum (spoorwegmuseum) een eindje verderop, met een imponerende verzameling van meer dan 100 locomotieven en wagons uit de tijd dat de industrie hier op volle toeren liep.

Meer informatie: http://www.visitludvika.se/besok.asp/id/8025/lid/4151www.gbbj.nu

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.