Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Dalarna Bezienswaardigheden Mentalvårdsmuseet i Säter


Mentalvårdsmuseet i Säter

E-mailadres Afdrukken

Mentalvårdsmuseet i SäterIn het Mentalvårdsmuseet i Säter (museum van de geestelijke gezondheidszorg) bevindt zich een van de meest merkwaardige kunstverzamelingen van Zweden. De collectie bevat werk dat is gemaakt door de bijzondere en sterke individuen die zaten opgesloten in dit voormalige gesticht, een gesloten wereld waar het maken van kunst zelden werd aangemoedigd.

Het ziekenhuis was helemaal selfsupporting en de patiënten waren tewerk gesteld in de eigen werkplaatsen en op de landerijen. De kunst werd veelal stiekem gemaakt met behulp van gestolen hout uit de timmerwerkplaats, metaal uit de smederij en verf uit de schilderswerkplaats.

Een geweer met een kromme loop om mee om een hoekje te schieten. Een grote gecompliceerde kandelaar. Sprookjesachtig borduurwerk. Kleurrijke schilderijen en tekeningen op karton en kalenderbladen, soms met vervloekingen gericht aan ingebeelde kwelgeesten.

De kunstverzameling is buitengewoon aangrijpend, wat ook voor de rest van het museum geldt. Dwangbuizen, lobotomie-uitrusting en kuipen voor  langdurige baden maken deel uit  van de vertellingen over “den vita staden” (de witte stad), zoals het ziekenhuis van Säter werd genoemd in de tijd dat er nog 1.500 patienten leefden en stierven binnen de muren van het complex.

Meer informatie: http://195.149.138.7/mentalvmuseet/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.