Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Gekås i Ullared

E-mailadres Afdrukken

De moeder van alle low budget warenhuizen

Gekås i UllaredBijna 50 jaar geleden opende het allereerste low budget warenhuis van Zweden: Gekås i Ullared.

Sinds die tijd is het warenhuis bezocht door miljoenen mensen, vaak via de legendarische busreizen uit alle delen van het land. Gekås is eigenlijk de meest bezochte toeristenattractie van Zweden.

De wonderbaarlijke combinatie van low budget kitsch en grootsheid is moeilijk te verklaren voor mensen die hier nog nooit geweest zijn.

Stel je vlak voor openingstijd eens een 400 meter lange rij wachtende mensen voor, of een kassabon van ruim 3 meter lang, of een pakje met 240 bakvormpjes voor SEK 5,95 ...

Gemiddeld worden hier per jaar een half miljoen kerstmannetjes verkocht!

Bij de ingang staat een standbeeld op ware grootte van Göran Karlsson, de oprichter van Gekås, met een mobieltelefoon aan zijn oor en een doosje 'snus' (pruimtabak) in zijn achterzak.

Meer informatie: http://www.gekas.se/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.