Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Grimeton

E-mailadres Afdrukken

Een sterk radioverhaal

GrimetonIn Grimeton aan de westkust bevinden zich de resten van een gigantisch radiotelegrafienetwerk dat de hele wereld omspande.

Het radiostation in Grimeton werd in de 20-er jaren van de vorige eeuw gebouwd voor het telegraafverkeer tussen Zweden en de Verenigde Staten. Er bevonden zich ruim een miljoen geëmigreerde Zweden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan die behoefte hadden aan direct contact met hun oude thuisland.

Het station is het enige in haar soort dat in haar oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De reden hiervan is dat het tot in de 90-er jaren gebruikt werd voor communicatie met de duikboten van de Zweedse marine.

De zes reusachtige, 127 meter hoge T-vormige masten kun je al vanaf grote afstand zien. In de zomermaanden worden de zenders nog gebruikt. Grimeton staat op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties en is inmiddels uitgebreid met een informatiecentrum en een laboratorium waar iedereen zich kan uitleven met alles wat met zenders te maken heeft.

Meer informatie: http://www.grimetonradio.se/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.