Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Mosaikhuset i Bromölla

E-mailadres Afdrukken

Een geglazuurde parel

Mosaikhuset i BromöllaAlle mozaïek liefhebbers moeten zo snel mogelijk naar Bromölla in Skåne. Hier vind je een van de merkwaardigste huizen van Zweden, zowel van binnen als van buiten helemaal bedekt met gele, groene, blauwe en zwarte mozaïekplaten. Totaal 2.200 vierkante meter kleine geglazuurde vierkantjes!

Bromölla werd opgebouwd als een modelsamenleving door de Ifö-fabrieken, een keramische industrie.

Het doel van het huis was om te laten zien wat je tot stand kon brengen met het toen trendy mozaïekwerk.. Het huis werd voltooid in 1954. Het is een vandaag haast vergeten pareltje dat onderdak biedt aan de bioscoop Mosaiken, tegenwoordig Filppalatset, met de originele inrichting nog bijna intact.

Als je vriendelijk met de eigenaar praat kun je toegang krijgen tot de kelder en daar de grote mozaïekwerken bekijken waarmee geoefend is.

Het Gaudi-gevoel wordt versterkt door de enorme prehistorische dieren op het plein die ook helemaal met stukjes keramiek uit de Ifö-fabrieken bekleed zijn. Men zegt dat het de grootste mozaïekstructuur ter wereld is. Het heet Scaniasaurus en is gemaakt door Gunnar Nylund.

Meer informatie: http://www.bromolla.se/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.