Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Skroten på mossen

E-mailadres Afdrukken

Het stille verval

Skroten på mossenGrote autokerkhoven in het bos zijn uiterst zeldzaam in deze tijd van strenge milieuregels. Het autokerkhof op Kyrkö mosse (veengebied) hoort tot de autokerkhoven die mogen blijven. Hier vind je 150 wrakken ,uit de 40-er, 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw in verschillende fases van verval, geparkeerd tussen lage  dwergpijnbomen.

Het gerucht gaat dat een van de auto’s ooit eigendom was van Hitlers geliefde Eva Braun – waarschijnlijk een verzinsel, maar de gedachte is prikkelend.

Het was “Åke på myren”, Åke Danielsson (1914-2000), die in 1935 het veengebied en een schop met breed blad kocht om voor zichzelf te gaan beginnen in de turfindustrie. De resten van zijn turfstrooiselfabriek en een smalspoor spoorbaantje voor het transport van grondstoffen zijn nog aanwezig.

Toen het massa automobilisme begon zette Åke zijn schop aan de kant en richtte hij zich op een nieuwe carrière als automonteur en schroothandelaar.

In de 90-er jaren ontstond bij de gemeente het plan om het autokerkhof op te ruimen, maar dat stuitte op felle protesten van autoliefhebbers en esthetici. De protesten trokken veel aandacht in de pers en het resultaat hiervan was dat de plaats spontaan een toeristische attractie werd met vele duizenden bezoekers per jaar.

Veel kunstenaars en fotografen hebben tussen de gedeukte, verroeste wrakken tussen de bomen suggestieve motieven gevonden.

De wrakken worden langzaam door de tijd opgegeten. Grijp dus nu je kans om ze nog te zien …

Meer informatie: http://www.tingsryd.se/SITE/Startsida/Turism/Sevardheter/Bilkyrkogarden-Kyrkomosse.aspx

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.