Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Äspölabbet

E-mailadres Afdrukken

Afdaling naar de uiteindelijke opslagplaats

Äspölabbet Het streven van Svensk Kärnbränslehantering AB (Zweedse Kernbrandstofverwerking NV) om enthousiasme te creëren rond de opslag van radioactief afval heeft iets aandoenlijks.

Het Zweedse kernafval zal uiteindelijk in Forsmark in Uppland bewaard gaan worden, maar het is hier in het Äspö laboratorium ten noorden van Oskarshamn waar SKB haar generale repetitie uitvoert en laat zien  waar ze mee bezig zijn in een extreem diepe tentoonstelling op ruim 500 meter onder de grond.

Tijdens een gratis bezoek van ongeveer twee uur in de tunnels kunnen alle personen van 7 jaar en ouder met eigen ogen aanschouwen hoe SKB van plan is om kernafval op een veilige manier minstens 100.000 jaar te bewaren.

Daar hebben ze koperen mantels, beschermingsbarrières en gietijzer voor nodig. En beton, ontzettend veel beton.

Meer informatie: http://www.skb.se/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.