Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Pyramiden i Skogen

E-mailadres Afdrukken

Hier rust een excentriekeling

Pyramiden i Skogen

Allemachtig – wat is dat in hemelsnaam !? Antwoord: een 7 meter hoge, met koper bekleedde piramide, midden in het bos.

De excentrieke edelman Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) liet deze kopie van de piramide van Cheops na een reis naar Egypte bouwen.

Dit was slechts een van zijn vele, vaak geldverslindende, projecten. Toen de man “die altijd deed wat hem inviel” een slot liet bouwen moest dat natuurlijk een eigen treinstation hebben. Het werd het enige privé station van Zweden en is tot 1964 in gebruik geweest.

Malte Stierngranat was een echte avonturier die door het leven fladderde. Hij trouwde twee keer met een rijke vrouw, raakte bevriend met de Amerikaanse president Roosevelt die hem een wandelstok met opdracht gaf waarmee hij zwaaide toen hij de Amerikaanse atleten het stadion in leidde bij de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm.

Nu rust Malte Stierngranat in zijn piramide, gebalsemd in een ingemetselde sarcofaag en omgeven door fresco’s met voorstellingen uit zijn kleurrijke leven. In de kist waarin hij ligt heeft hij gedurende zijn leven al vele jaren “proef” gelegen. Er wordt zelfs gezegd dat hij een telefoonaansluiting in zijn piramide wilde hebben.

In Stjärneborg vind je een curiosakabinet met souvenirs van Malte’s ontelbare reizen en een spoorwegmuseum.

Meer informatie: http://www.stjarneborg.se/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.