Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Rumskullaeken

E-mailadres Afdrukken

De grootste boom van Zweden

RumskullaekenHet is de oudste boom van Zweden. Het is ook de grootste boom van Zweden. Ja, het is zelfs en van de grootste eikenbomen van heel Europa.

De Rumskullaeken (de eik van Rumskulla) , of de Kvilleken zoals de boom ook wel wordt genoemd, is meer dan 1.000 jaar oud en heeft een omtrek van meer dan 13 meter op borsthoogte.

Al 230 jaar gelden was de eik zo groot dat de plaatselijke boeren de holtes in de stam als gereedschapsopslag gebruikten, constateerde districtshoofdman Magnus Gabriel Craelius in het boek “Försök till ett landskaps beskrivning” (Poging tot het besschrijven van een landschap) uit 1772: ”zij is nu hol; en ik heb zelf in haar gestaan; de boeren op de boerderij gebruiken haar anders, als gereedschapsschuurtje”.

Door de jaren heen heeft de Rumskallaeken nogal te lijden gehad onder alle mensen die in haar geklommen zijn. Om verdere schade te voorkomen is het sinds 1988 verboden om tot helemaal bij de boom te komen.

Meer info: http://www.monumentaltrees.com/nl/swe/kalmar/vimmerby/945_kvilleken/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.