Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Västergötland


Västergötland

E-mailadres Afdrukken

Het land van de Goten

Wapen van VästergötlandÖstergötland en Västergötland zijn de dichtstbevolkte gebieden van Zweden.

Omstreeks het jaar 1000 werd Olof Skötkonung gedoopt bij de bron van Husaby in Västergötland door St. Sigfrid. Hier stonden de Goten zeer vriendelijk tegenover, en al spoedig kreeg het christendom hier vaste grond.

Hierdoor zijn er nog vele herinneringen aan deze tijd bewaard gebleven, o.a. vele kloosters. De bekendste is misschien wel die van Vadstena omdat deze nog steeds dienst doet. Er zijn ook talloze megalithische graven, grafheuvels, runenstenen en grafheuvels uit het Vikingtijdperk te bezichtigen.

Het land is hier vlak met vruchtbare akkers, af en toe wat heuvels en beslist een oude cultuur. Het ligt tussen de twee grote meren het Vänern en het Vättern in.

Wist je trouwens dat ...

  • in Alingsås een textielmuseum is in het oude manufacturenbedrijfje van Jonas Alströmer, die ook de aardappel naar Zweden bracht ?
  • in de buurt van Alingsås een smalspoor loopt, met wagons die verlicht zijn door gaslampen, en de machinist en conducteur gekleed zijn in 19e-eeuwse uniformen ?
  • de kraanvogels (echte aardappeleters) juist bij Skara zich graag neer strijken ?
  • dit komt vanwege de vele aardappelvelden, die hier veel voorkomen ?
  • U een prachtig uitzicht op het Vänermeer heeft vanaf de berg Kinnekulle, een tafelberg van 306 m. hoog en 14 km. lang ?
 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.