Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Pinocchio

E-mailadres Afdrukken

Het beeld dat opschudding veroorzaakte in Borås

PinocchioHet sprookjesfiguur Pinocchio veroorzaakte het meest heftige debat in de geschiedenis van Borås. Wat heeft een 9 meter hoog bronzen beeld van Pinocchio in het centrum te zoeken? Is het niet een beetje vreemd die koppeling met Disney? En dat het project wordt gesponsord door privépersonen?

Of je het nu leuk vindt of niet verrijst het gigantische beeld “Walking to Borås” van Jim Dines zich sinds 2008 midden in de stad.

Uitdagend, brutaal en spannend zeggen de zeggen de toeschouwers die denken dat het Pinocchio-beeld Borås op het gebied van kunst op hetzelfde niveau gebracht heeft als steden als New York, Parijs en Tokio.

Pinocchio is overigens geen Amerikaanse vinding, maar is oorspronkelijk een Italiaanse sprookjesfiguur uit de 19e eeuw.

Maar het was een kunstenaar uit Borås, Gustav Tenggren, die de getekende versie van Pincocchio in de 30-er jaren van de vorige eeuw voor Walt Disney maakte .

Meer informatie: http://aguiden.com/alingsasguiden/pinocchio/pinocchio.htm

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.