Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Karlsborgs Fästning

E-mailadres Afdrukken

Een monumentale vergissing

Karlsborgs FästningEr hangen dichte kruitdampen, de kanonnen bulderen, de vloer schudt en de ratten in de ondergrondse gewelven sissen. In Karlsborgs fästning (vesting) kan het ruig toegaan, zeker in geval van oorlog.

Gelukkig gaat het nu alleen maar om een geënsceneerde voorstelling, een worst-case scenario dat, ondersteund met licht- en geluidseffecten,  wordt opgevoerd tijdens een, in de zomermaanden georganiseerde,  avonturenwandeling onder begeleiding van een gids door het fort dat vanaf 1819 gebouwd.

De bouw duurde 90 jaar en resulteerde in geweldige, vijf kilometer lange muren en een monumentaal, niet in te nemen verdedigingswerk waar de kroonjuwelen en de nationale goudreserve bewaard zouden gaan worden. De regering zou zich diep in de vesting terugtrekken voor er een krachtige tegenaanval op de vijand ingezet zou worden om de vijand terug te drijven.

Karslborg Fästning was ooit het grootste bouwwerk van Europa en was al tijdens de inwijding in 1909 volledig verouderd, omdat de aanvalswapens vanaf de aanvang van de bouw tot de inwijding enorm veel sterker geworden waren.

De rekening voor het fort werd uiteindelijk 6 keer hoger dan gepland. Daarnaast kostte het fort zeer veel bloed, zweet en tranen van de strafgevangenen die het fort voor het grootste del gebouwd hebben.

In de garnizoenskerk, oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke vergaderzaal voor de Rijksdag, hangt een symbolische kroonluchter bestaande uit kettingen, een kroon en 276 bajonetten die moet herinneren aan het harde werk van de strafgevangenen, de militaire macht en de koning.

Op het fort vind je een museum, maar het is ook nog de thuisbasis van de Fallskärmjägarskolan (Valschermjagerschool) en het Livregementets husarer K3 (Regiment Huzaren K3).

Meer informatie: http://www.sfhm.se/smha/ObjectPage____2260.aspx?epslanguage=EN

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.