Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Lina i Töreboda

E-mailadres Afdrukken

Het piepkleine veerbootje

Lina i TörebodaZij heet Lina en is een van de kleinste, in gebruik zijnde veerbootjes van Zweden en waarschijnlijk zelfs van de wereld.

Het blauwwitte vaartuigje vaart heen en weer over het Göta kanaal in het plaatsje Töreboda in Västergötland. De overtocht duurt gemiddeld slechts 20 seconden.

Het bootje wordt – heel milieuvriendelijk - met de hand langs een over het kanaal gespannen lijn getrokken en een enkele reis kost het luttel e bedrag van 50 öre.

In de zomermaanden steken elke dag ongeveer 100 wandelaars en fietsers het kanaal over met behulp van Lina, die al vanaf 1919 heen en weer vaart.

Het idee voor de veerdienst kwam van een gepensioneerde treinmachinist, Oskar Lindhult, die begon om per eenvoudige roeiboot mensen over te zetten.

Meer informatie: http://www.gotakanal.se/sv/Gotakanal/products/51114/Farjan-Lina/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.