Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Vaholms Brohus

E-mailadres Afdrukken

Droog over de rivier

Vaholms BrohusEen brug met een huis erop! Het ziet eruit als iets uit de film “Bröderna i Mason County” (The bridges of Madison County) met Clint Eastwood, maar deze brug ligt gewoon in de buurt van Skövde.

Vaholms Brohus (brughuis) heeft de mensen sinds de 19e eeuw droog de rivier de Tidan laten oversteken en is waarschijnlijk de enige overdekte brug van Zweden. Het dak zit op de brug om de planken van de brug tegen houtrot te beschermen. In de loop der tijd verviel het opmerkelijke dak met houten dakpannen zo erg dat de brug op instorten stond. De brug is in 1932 gerenoveerd.

Met in gedachten de hysterische interesse voor brughuizen in de verenigde staten, waar dit soort bruggen tamelijk algemeen voorkomt, is het verbazingwekkend dat de Vaholms Brohus zo onbekend is gebleven.

Een aantal van de meest fanatieke Amerikaanse liefhebbers van brughuizen hebben Vaholms Brihus inmiddels ontdekt en in hun lijst met alle overdekte bruggen van de wereld opgenomen.

Meer informatie: http://www.vastsverige.com/en/Skovde/products/49786/Vaholms-Brohus/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.