Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Begravningsmuseet

E-mailadres Afdrukken

De dood in Falköping

BegrvaningsmuseetEr hangt onmiskenbaar een duister tintje over het Fonus begrafenismuseum in Falköping, maar tegelijkertijd kan het museum ook echt interessant zijn.

Interessante modeverschijnselen kun je onderscheiden aan doodskisten, grafstenen en necrologieën. Hoe men door de tijden heen omging met rouw en verlies zegt veel over de toenmalige samenleving. Werd het een grootse uitvaart met witte lelies en een ceremoniemeester of mocht het lijk gewoon afkoelen in het houtschuurtje?

Het is in ieder geval leuk om dit museum eens te bezoeken vanwege het nogal ongebruikelijke thema. De expositie voelt aan de ene kant een beetje bizar en aan de andere kant … ja, levend.

Falköping is het uitvaartcentrum van Zweden en het museum ligt direct naast  de Fonus lijkkistenfabriek.

Meer informatie: http://www.fonus.se/veta-mera/om-fonus/begravningsmuseum/?L=0

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.