Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Träkyrkan i Habo

E-mailadres Afdrukken

Met de duivel op de muur …

Träkyrkan i HaboDe Träkyrkan i Habo (de houten kerk in Habo) moet je gaan bekijken als je in de grensstreek tussen Västergötland en Småland komt.

Het machtige, roodgeschilderde kerkgebouw ziet er nog erg origineel uit en wordt ook wel de kathedraal aan het Vätternmeer genoemd.

Het zijn vooral de kleurrijke, sprekende schilderingen in de kerk die het gebouw zo speciaal maken. De dienstmeisjes en knechten van vroeger die naar de zegenrijke preken luisterden moesten via de leerrijke illustraties op de wanden de strenge regels en geboden van de kerk gaan begrijpen en respecteren.

De schilderingen uit de 18e eeuw vullen de kerkwanden van het plafond tot de vloer. Op sommige plaatsen is zelfs de duivel afgebeeld.

Een streeklegende zegt dat een van de kunstenaars , Johan Kinnerus uit Jönköping, door de duivel mishandeld werd, omdat deze vond dat hij zo lelijk was afgebeeld op een van de schilderingen.

Meer informatie: http://www.habokommun.se/sv/Turistinformation/Sevardheter/?telluslang=sv&tellusid=68737

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.