Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Ekskogen på Visingsö

E-mailadres Afdrukken

Foutje in de oorlogsplanning …

Ekskogen på VisingsöWie kon er 200 jaar geleden denken dat oorlogsschepen van metaal gebouwd zouden gaan worden? De Zweedse admiraliteit niet in ieder geval.

De admiraliteit plantte een groot, langzaam groeiend eikenbos op het eiland Visingsö om er zeker van te zijn dat men in de toekomst voldoende hout had voor de bouw van oorlogsschepen. Ruim 300.000 eikenplantjes werden naar het eiland gebracht en daar geplant. In die tijd een goede en vooruitziende actie.

Sindsdien is het bos van 360 hectare altijd goed verzorgd. Het is het grootste aaneengesloten areaal van eikenbomen van Zweden. Toen de bomen volgroeid waren in de 70-er jaren van de vorige eeuw werden de bomen door de Zweedse Domeinen aan de Marine aangeboden voor de bouiw van schepen, maar toen was het natuurlijk al te laat …

Het eikenhout is toen maar gebruikt voor de fabricage van parketvloeren en interieurdetails en ook nog een heel klein beetje ervan is gebruikt voor de scheepsbouw tijdnes de bouw van de replica van de Oost-Indiëvaarder Götheborg

Nu is het eikenbos een paradijs voor vogels en zeldzame kleine zoogdieren.

Meer informatie: http://www.visingso.net/old/turokul/sevardheter/ekskogen/ekskogen.htm

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.