Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Solkanonen i Åtvidaberg

E-mailadres Afdrukken

Om een uur knalt het!

Solkanonen i ÅtvidabergIn een oude toren uit de 19e eeuw in het Engelse park van de Adelsnäs boerderij in Åtvidaberg vind je iets buitengewoon vreemds – het enige werkende zonnekanon ter wereld!

Zonnekanon? Het is een doordachte constructie die automatisch en met een hard kanonschot aangeeft wanneer de zon op haar hoogste punt van de dag staat. Informatie die oorspronkelijk bedoeld was voor de in het park wandelende personen. Niet zo heel noodzakelijk, maar wel erg leuk.

Het kanon buldert nog steeds. Exact om 1 uur Zweedse zomertijd schijnt de zon door een spleet in de wand door een krachtige lens die het kruit doet ontbranden aan de achterkant van het 6-ponds kanon. Het schot is in de wijde omtrek te horen. Bij bewolkt weer wordt het schot handmatig door een kanonnier afgevuurd.

Zo’n kanonnier kun je zelf worden voor een dag. Als je het kruit hebt aangestoken en een succesvol schot hebt afgevuurd krijg je een mooi diploma.

Meer informatie: http://www.solkanonklubben.se/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.