Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Stenkullen

E-mailadres Afdrukken

Spookhotel aan de E4

StenkullenOp een heuvel boven Bråviken ligt de vreemdste pleisterplaats van Zweden. Velen die over de E4 aan deze plaats voorbijrijden vragen zich af wat er zich in het reusachtige gebouw met “Hotell Värdshus” op de gevel verbergt en of het werkelijk open is.

Het antwoord is ja, maar de eerlijkheid gebeid om te zeggen dat het overgemeubileerde Hotell Stenkullen al jaren geleden in verval is geraakt en dat het haar hoogtijdagen al lang voorbij is.

Het hotel met haar mooie serre, prachtige olieverfschilderijen en fantastische kroonluchters was een vanzelfsprekende stop voor Jarl Kulle, Birgit Nillsson en andere Zweedse sterren van vroeger. De vaste stroom reizigers nam drastisch af toen de snelweg in de 60-er jaren van de vorige eeuw werd aangelegd. De snelweg werd dwars door de tuin van Hotell Stenkullen gelegd en het leek plotseling verkeerd en overbodig om te stoppen bij het hoge, grijze gebouw uit 1858 waar ooit koning Oscar II nog overnachtte.

Al enkele decennia houdt Maria Svensson het geheel in haar eentje draaiende. Vanuit de keuken verspreidt zich de heerlijke geur van een 100% zelfgemaakte maaltijd die op zich al een tijdreis is: in roomboter gebakken snoekbaarsfilets, rundvleesworst in bouillon en reuzel en kookkoffie. Als je het wilt proeven kun je het best van te voren even bellen.

Men zegt dat het spookt in de gangen  en de twaalf tweepersoonskamers. Het verhaal gaat dat er ’s nachts een lange, donkergeklede man ronddwaalt door het gebouw . Dit verhaal is door verschillende gasten bevestigd.

Meer informatie: http://www.ostergotland.info/Clients.aspx?m=27921&wc=28752

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.