Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Zarah Leander Museet

E-mailadres Afdrukken

Het leven van een Diva

Zarah Leander MuseetWil je een ster zien? Natuurlijk en zeker als het gaat om Zarah Leander, een van de weinige echte diva’s die Zweden heeft voortgebracht.

Zarah Leander was een coole, slagvaardige  en kettingrokende dame met een basstem en nogal controversiële successen in Nazi Duitsland. Zij kocht het landgoed Lönö op Vikbolandet waar zij zich vestigde na haar grote doorbraak.

Tijdens de tweede wereldoorlog deden er bizarre geruchten over haar de ronde. Zij zou van Lönö een geheime basis voor Duitse duikboten hebben gemaakt.

Al voor het einde van de tweede wereldoorlog had het publiek genoeg van haar, maar ze maakte haar comeback in 1949. Zij heeft nooit haar excuus aangeboden voor haar Duitse avonturen en verdedigde zich door te zeggen dat zij een politieke idioot was die alleen maar haar kansen waarnam om carrière te maken.

In Häradshammar, niet zover van Lönö, heeft Birgitte Persson, de voormalige persoonlijke secretaresse van Zarah, een museum over haar goede vriendin en grote idool opgericht.

In het museum vindt je veel herinneringen aan Zarah, zoals jurken, schoenen, meubels, platen en andere curiosa uit het opmerkelijke leven en werken van deze ster.

Zarah Leander ligt, samen met haar derde echtgenoot en pianist Arne Hülphers,  dicht bij het museum begraven, bij de kerk van Häradshammar.

Meer informatie: www.zarahleander.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.