Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Lilla Istanbul

E-mailadres Afdrukken

Oriëntaals in Sala

Lilla Istanbul

“Lilla Istanbuls Tavel-konst” (Klein Istanbuls schilder-kunst) staat er op een bord bij een gedeeltelijk normale tuin net even buiten Sala.

Hier heeft de volkskunstenaar Jan-Erik Svenneberg gedurende 30 jaar een magische, kleurrijke wereld opgebouwd met metershoge modellen van moskeeën en andere oosterse gebouwen.

Zijn zelfgemaakte kopie van de Blauwe Moskee in Istanbul richt haar minaretten naar de hemel van Västmanland en aan een wand van het gereedschapsschuurtje hangt de schilderijen die Jan-Erik maakte van Atatürk en andere potentaten van het Ottomaanse rijk.

Jan-Erik lijdt aan het syndroom van Aspberger en zijn gebouwen en kunstwerken zijn een manier van omgaan met het gevoel er niet bij te horen. Tegenwoordig hebben bezoekers en journalisten uit de hele wereld, niet in het minst uit Turkije, de weg naar zijn idyllische tuin gevonden.

Meer informatie: http://www.sala.se/Startsida---Turistbyran/Objekt/Lilla-Istanbul/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.