Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Yllefabriken i Sågmyra

E-mailadres Afdrukken

Een massieve geschiedenis

Yllefabriken i SågmyraEen winkelcentrum met een grote outletboetiek met goedkope kleding is op zich een goede aanleiding om eens een bezoekje te brengen aan het plaatsje Sågmyra in Dalarna.

Een leuk weetje is dat dit winkelcentrum is ingericht in een gigantisch stenen gebouw waar tot de 70-er jaren van de vorige eeuw Tidstrands, de grootste wolfabriek van Scandinavië, gevestigd was. In de hoogtijdagen van Tidstrands werkten hier 1.000 mensen en produceerde men dekens, stoffen, garens, plaids en autobekleding voor Volvo. Dat ging goed tot de concurrentie uit de lagelonenlanden kwam opzetten.

Jarenlang stond het gebouw met een vloeroppervlakte van 35.000 m2, verdeeld over 6-7 verdiepingen, leeg en begon het verval. Ontelbare ramen waren kapot en de voegen tussen de stenen begonnen los te laten.

Nu zijn grote delen van het enorme pand gerestaureerd en verhuurd. Een industrieel monument is opnieuw geboren.

Ook de bij het complex behorende herenboerderij Sågmyra Herrgård, ooit de directiewoning,  is na een aangestoken brand in 1993 helemaal gerestaureerd en doet tegenwoordig dienst als hotel en restaurant.

Meer informatie: www.yllefabriken.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.