Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Kvarntorpshögen

E-mailadres Afdrukken

De meest opmerkelijke bezienswaardigheid van Zweden

KvarntorpshögenNa een vermoeiende steile klim over 427 traptreden bereik je het punt waar rookpluimen dramatisch uit de berg opstijgen. In de directe omgeving staan een aantal kunstinstallaties en beelden. Aan de rand van de steile helling staan à la Hollywood grote witte letters. Alleen staat hier “Johansson”. Het is zeldzaam, heel erg zeldzaam.

Je bevindt je op de top van de 100 meter hoge Kvarntorpshögen, het grootste overblijfsel van Zwedens industrie en tegelijkertijd een machtige kunstexpositie in de vrije natuur. De lucht is verzadigd van een olieachtige lucht die je neus prikkelt. Ergens diep in de berg brand het en af en toe kringelen er rookpluimen op plaatsen waar je beter niet kunt komen en die gemarkeerd zijn met waarschuwingsbordjes “Hett område” (hete omgeving) .

Vanaf de berg kun je tientallen kilometers ver kijken over het anders platte Närke en loop je tussen de beelden, de cafetaria en de grote houten ark waar in de zomer muziek- en theatervoorstellingen worden gegeven. De aanwezige kunst is gedeeltelijk permanent en een ander deel wordt ieder seizoen vernieuwd.

De berg is tijdens de 2e oorlog tot stand gekomen, omdat Zweden toen besloot om tegen elke prijs in haar eigen behoefte aan olie te voorzien. Men gebruikte hiervoor de lichtbruine aluinlei. Bij het proces werden tonnen milieuvervuilende stoffen via schoorstenen de lucht in geblazen, die vaak regelrecht naar de arbeiderswoningen waaiden en een eind maakte aan vele plantensoorten in de omgeving. “Det luktar Kvarntorp” (Het stinkt naar Kvarntorp) zei men over de stank. De slakken uit de ovens konden 500 á 600 graden zijn als zij op de hoop gedumpt werden – een hoop die uiteindelijk tot het einde van het olieavontuur in 1969 uitgroeide tot de hoogste berg op het vlakke land van Närke.

Meer informatie: http://kph.kumla.com/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.