Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Växbo

E-mailadres Afdrukken

Vlas leeft …

Växbo LinDoor het grote bos hoor je de weefgetouwen dreunen. In het mooie Trolldalen in Hälsingland vind je de enige vlasspinnerij van Scandinavië en een linnenweverij in een fabriek die in 1989 geopend is.

Bij de start was er maar één persoon in Zweden die kennis over het machinaal spinnen van vlas had, een 70 jarige oude spinmeester uit de buurt die als raadgever werd ingeschakeld.

Sindsdien heeft Växbo Lin rustieke, maar exclusieve collecties doeken, gordijnen, handdoeken, servetten en confectie geproduceerd. De fabriek, die is overgenomen door de joge en enthousiaste Hanne en Jacob Bruce, heeft een boetiek met een grote koopjesafdeling met tweede keus producten en showmodellen.

De patronen, kleuren en productie zijn gebaseerd op honderden jaren oude tradities uit Häslinglands culturele erfgoed en sommige van de best bewaarde herinneringen aan de gloriedagen van de vlasbewerking vind je in Växbo en Trolldalen.

Bij Kvarndammen, op loopafstand van de fabriek, maakt men brood en handwerk van hoge kwaliteit. Tussen de oude rode, houten huizen is een ultramodern gourmetrestaurant van glas en beton neergestreken. Växbo en Trolldalen behoren tot de beste reisbestemmingen van Midden Zweden.

Meer informatie: www.vaxbolin.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.