Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Gränsfors

E-mailadres Afdrukken

Bijlencentrum van de wereld

Gränsfors BrukHet kleine dorpje Gränsfors in Hälsningland is het wereldcentrum voor bijlen en bijlcultuur. Hier vind je Gränsfors Bruk met haar bijlensmederij en magazijnverkoop, het bijlenmuseum met 2.000 verschillende bijlen ui t verschillende landen en tijden en diverse cursussen die met bijlen te maken hebben, zoals houthakken en het smeden …

Als je zin hebt in wat beweging kun je het bijlwerpen eens proberen, je uitleven in houthakken of gewoon de bijl laten staan en een wandeling maken door een idyllisch cultuurgebied.

Gränsfors Bruk maakt al meer dan  100 jaar bijlen. Op dit moment werken 15 personen met de productie en verkoop van bijlen, waarvan ongeveer 80 procent geëxporteerd wordt naar 22 landen.

De smederij ligt midden in het dorp en je kan het ritmische gedreun van de smeedhamers horen als je in de buurt komt. Als je tijdens arbeidsuren komt kan je ook binnen een kijkje nemen en het werk van de smeden van nabij volgen.

In Gränsfors vind je ook nog een bloemenvazenfabriek.

Meer informatie: http://www.gransfors.com/htm_eng/index.html

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.