Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Mus-Olles i Ytterån

E-mailadres Afdrukken

Als verzamelen de overhand krijgt …

Mus-Olles i YtterånToen hij nog leefde vond men Mus-Olle een uniek persoon, een handige jongen. Hij besteedde al zijn tijd aan het verzamelen, veel en doelbewust en hij is nooit buiten Jämtland geweest.

Mus-Olle heette eigenlijk Per-Olof Nilsson (1874-1955), droomde van het bouwen van een eigen museum en noemde zichzelf museumconservator. Dat kan een verklaring zijn van het feit dat hij door iedereen Mus(eum)-Olle werd genoemd. Een andere verklaring kan zijn dat hij erg goed was in het opzetten van muizen (‘mus’ in het Zweeds).

Op een fiets met een grote bagagedrager trapte hij door de streek op zoek naar porselein, drukwerk, postzegels, gebruiksvoorwerpen en veel, heel veel andere zaken. De spullen ruilde hij voor vis die hij zelf in het meer Alsensjön ving.

“Kom het toekomstige museum van Ytterån bekijken” riep Olle op een affiche uit 1906, toen hij al meer dan 10.000 artikelen om zich heen had verzameld in zijn huis. Naarmate de tijd verstreek werd de verzameling steeds maar groter.

Tegenwoordig ziet men Mus-Olle als een visionair, een toegewijde man die de moed had zijn eigen weg te kiezen.

Meer informatie: www.musolles.com

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.