Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Träslotten i Skyttmon

E-mailadres Afdrukken

Uitbundig houtsnijwerk …

Träslotten i SkyttmonSkyttmon in Jämtland was ooit het rijkste dorp van heel Noord Zweden, waar het geweldige houten slot (träslott) nog een getuigenis van is.

De steenrijke grootgrondbezitters wedijverden om wie het grootste, beste en mooiste huis kon bouwen en bespaarden daarbij zeker niet op het houtsnijwerk.

Behalve door middel van torens en kantelen manifesteerden zij hun rijkdom ook graag met auto’s die normaal gesproken alleen vorsten zich konden veroorloven.

Het geld was afkomstig van de enorm groeiende bosbouw aan het begin van de vorige eeuw. De bewoners van Skyttmon waren slim genoeg om hun enorme bospercelen niet aan de grote bosbouwbedrijven te verkopen en haalden op die manier zelf de grote winsten binnen.

Er werden in de gouden jaren van de bosbouw, tussen 1874 en 1910, negen grote herenboerderijen gebouwd. De statige huzien zijn te zien vanaf de slingerende dorpsweg langs de rivier Ammerån .

Meer informatie: www.skyttmon.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.