Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Döda Fallet

E-mailadres Afdrukken

Drooglegging bij vergissing …

Döda FalletDoor een catastrofale vergissing werd de machtige waterval Storforsen drooggelegd. Het Ragundameer verdween en een enorme vloedgolf vaagde boerderijen, watermolens en alles wat op haar pad kwam weg. Tot ieders verbazing is daarbij helemaal niemand verdronken.

Dat gebeurde allemaal binnen 4 uur tijd op een junidag in 1796. Het was allemaal de schuld van de energieke en opstandige Magnus Huss. Deze koopman uit Sundsvall, die ook wel “Vildhussen” (Wilde Huss) genoemd werd, probeerde een houtvlotkanaal te bouwen langs de Storforsen, maar zijn dammen braken opeens door.

Sinds die dramatische dag werd Storforsen omgedoopt tot Döda Fallet (de dode waterval), een waterval zonder water met wonderlijke door stromend water gevormde steenformaties. Rond de ‘waterval’ lopen wandelpaden en is er een tentoonstelling. De omgeving is op sommige plaatsen erg steil.

De processen om schadevergoedingvoor de door Vildhussen veroorzaakte tsunami  gingen door tot in de 70-er jaren van de vorige eeuw.

Meer informatie: http://www.ragundadalen.se/se/dodafallet.4.34ed256d125769160ef80002499.html

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.