Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Thailändska Paviljongen

E-mailadres Afdrukken

Bladgoud in het berkenbos …

Thailändska PaviljongenHet Thailändska Paviljongen (het Thaise paviljoen) is misschien niet de grote publieksmagneet geworden die de gemeente Ragunda had gedacht. Desondanks ziet het magnifieke gebouw, met 24 karaats bladgoud en mozaïeken, midden in het berkenbos er zeer bijzonder uit. Het is zeker en omweg waard als een vakantie naar Thailand er voorlopig niet in zit.

In 1897 kwam de Thaise koning Chulalongkorn op uitnodiging van de Zweedse koning Oscar II naar Zweden. Chulalongkorn zou een kunst- en industrietentoonstelling in Stockholm bezoeken en maakte van de gelegenheid gebruik om een tocht naar Jämtland te maken om de houtzagerijen te bestuderen.

Toen de Thaise koning per paard en wagen in het dorp Utanede aankwam baarde dat veel opzien. Zo bijzonder dat men 100 jaar later besloot een herinnering aan dat bezoek op te richten, gefinancierd door inzamelingen en sponsors in zowel Zweden als Thailand.

Het paviljoen is voorzien van een torenpaal en is de enige in zijn soort buiten Thailand. In het paviljoen bevindt zich een bronzen beeld van koning Chulalongkorn op ware grootte. Ieder jaar wordt op 19 juli ter ere van hem een feest gevierd en in de zomermaanden zijn er optredens met Thaise dans- en muziekgroepen.

Meer informatie: http://www.ragundadalen.se/se/kungligathailandskapaviljongen.4.34ed256d125769160ef80002436.html

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.