Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Mackmyra

E-mailadres Afdrukken

Maak je eigen whisky

MackmyraHet begon allemaal met acht vrienden die in een berghut zaten te brainstormen. Hoe maak je eigenlijk whisky?

Daar had het bij kunnen blijven. Maar in maart 2006 werd de eerste volledig Zweedse maltwhisky bij Systembolaget verkocht, geproduceerd door Mackmyra Svensk Whisky in Gästrikland en tegenwoordig werkt men in twee shifts om aan de vraag te voldoen. Alle grondstoffen, zoals de turf en de twijgen van de jeneverbes die gebruikt worden bij het roken, zijn lokale producten. De fabriek wordt steeds groter. Er zijn inmiddels plannen voor een heel whiskydorp.

“De Zweden hebben een oplossing gevonden voor hun lange, donkere en eindeloze “winternachten – whisky” rapporteert de krant India Today en geeft tegelijkertijd de whisky het hoogste rapportcijfer.

De distilleerderij, waar rondleidingen en proeverijen worden georganiseerd, ligt in een mooi, oud industriegebied met een bijbehorende herenboerderij, een Engels park en een slingerend, bruisend riviertje. Allen dat is al een omweg waard.

Als je een proeverij mee wilt maken moet je wel van te voren boeken.

Meer informatie: http://www.mackmyra.se/content/start/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.