Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Fängelsemuseet

E-mailadres Afdrukken

Het meest oncomfortabele onderkomen van Zweden

FängelsemuseetIn het Zweedse gevangenismuseum in Gävle leer je hoe marteling, discipline, bewaking en isolatie toegingen toen de overheid de gevangenen nog met harde hand behandelde.

Het op vernederende wijze enkele uren tentoongesteld worden op een plein in een zgn. Spaanse viool werd nog als een milde straf beschouwd.

In een kelder vind je twee goed bewaarde cellen en je voelt bijna de vlooienbeten en je ruikt bijna  de stank van urine en uitwerpselen.

Een interessant object is de bijl die ooit gebruikt werd bij het terechtstellen van mensen in Gävle. “Nog 54 dagen in deze hel” schreef een gedetineerde op een briefje dat later in een ventilatiekanaal is terug gevonden. In het curiosakabinet vind je in beslag genomen ontsnappingsgereedschap, spuiten, canules en nog veel meer.

Kinderen onder de twaalf jaar mogen het museum alleen bezoeken in gezelschap van hun ouders.

Meer informatie: www.fangelsemuseet.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.