Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Vakantieverhalen Matties 4 Ever in Zweden


Matties 4 Ever in Zweden

E-mailadres Afdrukken

Matties 4 EverNaast mijn werk in de gevangenis werk ik met jongeren. Deze jongeren hebben een bijzonder talent in de vorm van een psychiatrische aandoening. Men moet dan denken aan een stoornis in het autistisch spectrum. Wat doet dit verhaal op deze website over Zweden? Tja , lees vooral verder en laat je meenemen in ons verhaal over Zweden.

Ik ben dus begeleider en mede eigenaar van Matties4Ever. Een weekend logeeropvang waarin jongeren een logeerweekend aankopen om zo even de thuissituatie te ontlasten. Ouders kunnen even ademhalen van de zorg die deze jongeren nodig hebben. Ook is er even meer tijd voor de broertjes en of zusjes van een jongeren met een diagnose op de ASS-LIJN.

Deze jongeren trekken al jaren mijn aandacht. Dit komt ook doordat ik vader ben van een dame die multiple gediagnosticeerd is. ADHD, PDD-NOS en kenmerken van ODD kwamen als aangeboren stoornis direct aan bod. Omdat je dan makkelijk slachtoffer kan worden van loverboys werd ze op een logeerweekend adres in Groningen nog eens aangerand. Als ouders hoop je altijd dat dit niet gebeurt maar helaas. Soms worden je angsten werkelijkheid en dus ook bij ons.  Mijn dochter moest weerbaarder worden maar geen enkele instantie kreeg dit voor elkaar. Vaak was het pappen en nat houden van gedrag en vooral thuis kunnen blijven wonen. Wij wilden haar ook niet uit huis hebben maar er gebeurden dingen waarvan je denkt... wat is nog veilig en wat kun je vasthouden. Vanuit deze gedachten ben ik gaan werken in een weekend logeeropvang in Zeewolde om zo met meerdere jongeren in contact te komen. Tijdens deze weekenden leerde ik voornamelijk dat deze jongeren misschien wel een diagnose hebben maar zij zijn niet gek.  Door dingen toe te gaan passen en uit te proberen zijn met deze jongeren prima resultaten behaald.

Door defensie methodiek en justitie methodiek met elkaar te combineren ontstonden er een paar projecten om met jongeren af te lopen. Één van de projecten was een combinatie van bushcraft en survival in een natuurrijk gebied. En dan kom je uit in de Scandinavische landen. We gingen op zoek naar iemand die de bossen van Zweden, Noorwegen of Finland goed zou kennen. Eenmaal gevonden kwamen de gesprekken op gang en al snel bleek dat Zweden het mooiste land zou zijn voor ons doel. Zelf ben ik alleen maar enkele keren in België, Duitsland en Oostenrijk geweest voor andere projecten, maar Zweden... nee die stond niet eens op mijn lijstje van landen die ik ooit zou willen bezoeken.

Ook de jongeren het project uitgelegd en wij aan de gang. Van natuurlijk dood materiaal een slaapplaats maken, water uit de rivier of meer geschikt maken voor een drinkbare levensbehoefte, weten wat je eet en dan nog wat leeft er in Zweden waar wij bang voor moeten zijn. Al gauw bleek de Europese bruine beer, pofadder, lynx, teek en knoetjes tot populatie behoren die toch wel aandacht behoefde.  Hier werd het serieus. De jongens werden getriggered en de toon was gezet. Internet op en zoeken naar informatie, reisboeken en wat kunnen we van de grond eten in Zweden. In 5 weekenden was het zover. De jongens waren er klaar voor. Vergis je niet, de jongens hadden al 2 andere trajecten achter de rug waarin communicatie en zelfstandigheid en dergelijke al sterk geoefend waren. Zweden zou ons “Ultimate trip” worden en als men deze glansrijk zouden doorstaan dan wisten de jongeren wat ze waard zouden kunnen zijn als ze er zelf in zouden geloven. Hier lag een schone taak voor de begeleiders.

Dan is het zover, We reizen af naar Zweden. Het is goedkoper naar Zweden dan heen en terug van Valkenburg naar  Groningen. Ook de reistijd is aanzienlijk korter. Dit zijn allemaal voordelen hoewel ik toch nadelen zag. VLIEGEN is een heel groot nadeel als je dit nimmer gedaan hebt. Dan kun je nog een alternatief kiezen maar dat komt extreem duurder uit. Geld in de zorg is kostbaar en houden we liever vast dus ...vliegen mannen. Ook dit is een belevenis geweest en viel erg me. Voor het vliegen hoef je Zweden niet te mijden.  Heel raar maar Zweden wordt geassocieerd met mooi blondines. Wie kent ze niet? De langbenige Zangeres van Abba met haar lange blonde manen wapperend en wuivend in iedere clip. Absoluut een topper om boven je bed te hangen en daar hing ze dan ook.  Ja die andere stonden er ook op maar daar keek je niet naar toch.

Dus vliegveld, stewardessen en blondines... helaas... geen enkele Zweedse blondine te ontdekken. Dit werd me dan ook snel aangerekend door onze jongens. Tja, je kunt autisme hebben maar blindheid voor  de schoonheid van een blonde dame gaat ook hen niet voorbij. Niks, nakkes, nada. Wel een levensgrote beveiliger die ons in de gaten had.   Wat komen hier 4 jongeren, 2 ouderen en een stoere bushcraftmaster hier doen met 2 veel te grote bagagezakken en rugtassen. Dat was de man een vraag waard. Even uitgelegd en ja hoe leg je uit dat je 6 extreem grote, scherpe messen in je rugtas en hakbijlen heb zitten. Maar dat is geen probleem zolang je het woord gereedschap gebruikt.

Klaar om naar een loketje te gaan op het vliegveld om zo onze gehuurde auto’s op te halen. Even inchecken en ID kopiëren en meenemen die handel. De jongens zouden even  wachten voor de hal en zouden we met de auto naar toe komen. De jongens werden steeds nerveuzer want hoe ziet een Zweeds bos er uit, wolven , beren en ga zo maar door. Ja eenmaal in zweden en het is echt waar en je belevenis gaat daadwerkelijk van start.

We zetten de auto neer en willen net beginnen in te laden ware het niet zo dat mijn blik op de weg getrokken werd door een jawel... Zweedse schone en blond en lang haar. Alle ingrediënten waren er... als ze nog dancing Queen zou kunnen zingen kon mijn trip al niet meer stuk. De fantasie ging al snel over. Om haar wiegende heupen droeg zij een riem die beter bekent staat als koppel. Daaraan hingen handboeien, zaklamp, handschoenen zakje, sleutelclip, porto en een boekentasje. Ze trekt haar kleding recht en komt onze kant op. Hoewel ik zelf ook voorzien ben van een goddelijk lichaam denk niet dat ze me mee uit wilde vragen of iets wilde gaan zingen voor me. Haar hand gaat langzaam omhoog, uit die hand reist 1 vinger, die vinger wijst langzaam steeds meer mijn kant op. De jongens hebben dat door en zien mij reageren. Ja, ASS-problematiek en sensitiviteit liggen erg dicht aan elkaar en kijken hoe ik mij hier uit ga redden. 2 van de 4 jongens beginnen hun mondhoeken op te trekken en lijkt op lachen. Uitlachen wel te verstaan.

Ik loop snel richting de dame en begroet ze met Engelse taal en volle beleefdheid. Ze kijkt me stoïcijns aan vertrekt geen spier, haar fel blauwe ogen trekken mijn aandacht en of ze het door heeft maakt ze misbruik van mijn zwakte. “You can’t put your car there, it’s forbidden. Didn’t you see the traffic signs that lead you to the other side?”. Mijn god de toon die er bij aangeslagen wordt klinkt helemaal niet als Agnetha van Abba. Meer als mijn schoonmoeder die me wil vertellen dat ze bij ons eten met de feestdagen en blijven slapen. Ik verontschuldig mij en zet een lief gezicht op. Haar lippen die rood waren gestift met lippengloss om er nog wat meer effect aan te geven en de felblauwe ogen en blonde manen deden mij smelten... en stond haast te smeken om een bon maar haar stem en stoïcijnse blik en volhardendheid deed mij besluiten om aan te geven dat ik de auto per direct ging verplaatsen en de jongens zouden dan maar even een stukje moeten lopen. Sorry mevrouw , fijne werkdag verder en tot de volgende keer... zette een lieve onschuldige glimlach op en blik in mijn ogen van een jong zeehondje die weg kroop voor dreigend gevaar. Maakt me niet uit... het werkte wel. Helaas kon er geen lachje af maar ik weet als geen ander dat je in bepaalde beroepen gewoon en professionele houding moet hebben. Zeker tegen zo’n wijsneus die denkt door Zweden heen te trekken met een paar opgeschoten pubers.  De reis werd ingezet. We verplaatste ons door Zweden en zouden na een trip van drie uur in de buurt van onze locatie terecht komen. Onderweg viel al direct de ruimtelijke sfeer en rust op. Prachtige uitgestrekte blauwe lucht die steeds donkerder werd. Dat donker worden kwam niet door het ondergaan van de zon maar door een dik zwart wolken dek. Ik ging er in  geloven dat hier binnen uur er een stortbui naar beneden zou komen.

Nog 10 minuten en we kwamen op de locatie aan. De zon was bijna weg en dan wordt het lastig de tent opzetten. De tent die zouden we voor 1 nacht gebruiken en de laatste nacht. De rest van de nachten zouden onder de blote hemel worden doorgebracht , regen of geen regen. De tent staat en er vind een wolkbreuk plaats die je zelden tegenkomt. Schuilen is er niet bij want we hebben water nodig en vuur. En zo beginnen de jongens aan een slopend avontuur. De avond zat er op. We waren geland om 19.00 uur en daar drie uur reizen bij = 12 uur, water koken en water pakken uit de rivier geeft aan... veel te laat en naar bed.

De volgende morgen ontwaakte het kamp langzaam. Echter deden daar 3 zwarte spechten niet aan mee. Ze begonnen hun oorlogsritueel naar elkaar omdat ze in elkaars gebied zaten. Dit zou een dagelijkse ontmoeting worden. De dag bestond uit “leer je eten zoeken van de grond in Zweden” en “bouw je onderkomen”. De jongens vroegen veel en kregen op alles antwoord. Het viel mij op dat ze ook alles gingen vragen. Tijd voor een teammeeting. OK mannen... wij als leiding stappen uit de survival. Maken ons eigen onderkomen en verzorgen ons eten zelf. Dat gaan jullie ook doen. Einde verhaal. De jongens keken beteuterd en wilde nog wat dingen vragen. Nee mannen nu niet meer. Zelfstandig je zaken regelen inclusief slaapwacht voor het vuur en zo verder. Even verderop lag een uit elkaar getrokken karkas van een eland en sporen van een lynx en een marter gaven aan zich aan het kadaver te goed te hebben gedaan.

De volgende dagen was het prachtig weer vol mooie natuurmomenten en ontmoetingen met de bewoners van het bos. Omdat de mannen het super deden zijn we de laatste 2 dagen vertrokken naar een bijzonder mooie locatie. Aan de rand van een meer wat een prachtig schouwspel gaf als de zon onderging. Springende vissen en  Zweeds wild uit het bos wat zich te goed kon doen aan water gaf een serene rust. Genietend van allerwegen hadden we Zweden mogen zien vanuit een bushcraft gedachte met respect voor de natuur en elkaar. De bossen maakte het mogelijk om onze aangeleerde leerdoelen bij de jongeren in werkelijkheid zelfstandig uitvoerend te zien. Geen onvertogen woord gevallen wel veel oeee’s, aaaaa ‘s en ooooo’s. Wij in Nederland hebben de Posbank op de Veluwe ook hele mooi maar de bossen van Zweden overtreffen het werkelijk. Helaas moesten we ook weer terug. We verzamelde al ons vuil, troep en rotzooi en  maakte van onze logeerplaats weer een plek zoals deze van te voren was. Nauwelijks te zien dat we er waren geweest. Zoals het hoort met alle respect voor de natuur. Voertuigen terug brengen, aftanken en daar begint de werkelijkheid weer. De werkelijkheid van de bewoonde wereld en rekeningen betalen en de structuur van het op tijd ergens aan moeten komen.

We nemen wel wat mee. Een onvergetelijke belevenis uit Zweden digitaal vastgelegd. We checken in en daar gaan we weer. Een koele stilte in het vliegtuig onder de jongens en voor je het weet ben je weer geland in de werkelijkheid. Thuis staat te wachten op het vliegveld en zo nemen we afscheid van elkaar en kijken uit naar het eerstkomende logeerweekend. Nooit komen deze jongens weer in Zweden met matties4ever. Dit omdat de kosten van de zorg zijn beperkt of zijn afgenomen. Maar ja, zeg nou zelf deze gasten hadden in 1,5 jaar alle trajecten doorlopen die er waren.

Zo zijn ze gewandeld naar 3.500 meter hoogte , hebben ze een winter survival gehad met slapen in eigen gemaakte iglo’s en Zweden was de hekkensluiter. Onze slogan is matties4ever logeren met een missie .... zo staat het bij ons op de site.  Deze missie met inzet van de natuur van Zweden was maximaal geslaagd.

Het vervelende is ...dat ik aankomend vakantie jaar weer terug moet.  Met een andere club jongeren, hopend op dezelfde resultaten. Maar met Zweden moet dat zeker lukken. Heel vervelend zeg maar ...LOL

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.