Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Malmska Valen

E-mailadres Afdrukken

Naar binnen door de bek …

Malmska ValenJe maakt de bovenkaak open met behulp van een lier en je stapt zo naar binnen. Ooit was de opgezette blauwe vinvis in het Naturhistoriska Museet in Göteborg ingericht met houten bankjes en handgedrukt behang en werd soms gebruikt als cafetaria.

Nadat de suppoosten aan het begin van de vorige eeuw eens een stelletje, dat de liefde bedreef in de buik van de walvis, betrapten zijn de openingstijden beperkt tot speciale gelegenheden, zoals algemene verkiezingen ('val' is Zweeds voor verkiezing, maar ook voor walvis). Het is mogelijk om ook op andere momenten toegang te krijgen tot de walvis.

Het bekijken van de Malmska Valen – de enige opgezette blauwe vinvis – van buitenaf is vanwege haar lengte van 16 meter al een belevenis op zich. Het skelet is uit de walvis gehaald en ligt er nu naast in de speciale walviszaal van het museum.

De walvis kwam in 1965 naar Göteborg, waar het 25 ton zware dier dier strandde op een klein rotseilandje in de baai Askimsviken. Het volk was blijkbaar niet genegen het dier te redden. In plaats daarvan werd het arme dier gedood met geweerkogels en speren.

Meer informatie: http://www.gnm.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=69692

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.