Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Kinesiska Muren

E-mailadres Afdrukken

Het oudste Chinese restaurant van Zweden

Kinesiska MurenEr was eens een achtergelaten Chinese scheepskok die een Chinese vluchtelinge in Zweden ontmoette. Samen begonnen zij een restaurant aan de Skeppsbron in Göteborg. Dat gebeurde in 1959 en het restaurant is inmiddels het oudste nog bestaande Chinese restaurant van Zweden.

De oprichters, Liu Wang Chong en zijn vrouw Liu Sian Ying, zijn inmiddels overleden, maar het restaurant bestaat nog steeds en heeft nog veel van de oorspronkelijke gerechten op het menu staan.

Het was hier dat de klassieker “Tre små rätter” (drie kleine gerechtjes) het levenslicht zag, een deel van de verzweedste keuken die de eigenaren noodzakelijk achten vanwege het enorme Zweedse wantrouwen tegen sterk gekruid voedsel. (Een ander verhaal vertelt dat het gerecht in een Cineest restaurant in Stockholm is ontstaan.)

De toekomst is wat onzeker voor het restaurant, want er wordt gesproken over nieuwe gebouwen en sloopwerkzaamheden in de buurt. Maar vooralsnog gaat het restaurant gewoon op de oude, vertrouwde  voet verder  met goedkope, grote porties eten en een kitscherige inrichting.

Meer informatie: www.kinesiskamuren.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.