Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Naamdagen


Naamdagen

E-mailadres Afdrukken

Naamdag

Gefeliciteerd met je naamdag!Oorspronkelijk waren de naamdagen in de almanak de feestdagen ter ere van Katholieke heiligen.

Aan het einde van de 19e eeuw vond men de namen in de almanak te oubollig worden en werd de lijst herschreven. Het resultaat was de naamlijst van 1901. Deze lijst hield op enkele kleine wijzigingen na stand tot 1986. Bij het beëindigen van de Unie met Noorwegen werd Nore vervangen door Sverker en de prinsessen Astrid en Sibylla kregen een plaatsje in de lijst.

Veel mensen drongen er in de politiek op aan om de naamlijst te moderniseren. De Rijksdag was daar nauwelijks in geïnteresseerd. Dat hield de modernisering lang tegen, omdat de almanak werd uitgegeven met een privilege van de "Kungliga Vetenskapsakademi". Dat privilege werd in 1972 opgeheven.

De uitgeverij Esselte Almanacksförlag begon toen met een modernisering van de lijst. Dat was wel erg nodig, want meer dan de helft van de 100 populairste namen voor vrouwen en ruim een kwart van de 100 populairste namen voor mannen kwam niet in de lijst voor. Het motto van de modernisering was : "1.000 namen om te vieren". Dat betekent dat er ongeveer 3 namen per dag in de lijst voorkomen. Men behield in feite de namen uit de Almanak van 1901 als eerste naam en voegde er twee namen aan toe. De nieuwe lijst werd in 1986 ingevoerd.

De nieuwe lijst kreeg veel kritiek en in 1993 werd een herziene lijst uitgegeven met meestal twee namen per dag. Dubbele namen, koosnamen en andere ongebruikelijk namen verdwenen uit de lijst.

Parallel aan de nieuwe lijst bleef de oude lijst uit 1901, met slechts één naam per dag, ook gewoon in gebruik in Zweden. Verschillende uitgevers van almanakken gebruikten verschillende naamlijsten. Tegenwoordig streeft men naar één algemene lijst die in alle almanakken van alle uitgeverijen gebruikt zal gaan worden. De cultuurbeschermende instanties zijn het inmiddels eens over één lijst voor de 21e eeuw.

De nieuwe lijst is opgesteld door een groep vertegenwoordigers van diverse academies, naamonderzoekers, taalkundigen, volksverzekeringen, de kerken en de uitgevers van almanakken. Verantwoordelijk voor de lijst zijn Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien en het Språk- och folkminnesinstituet i Uppsala.

Vandaag is de naamdag van   .

Hieronder kun je zelf kijken welke namen er op een bepaalde datum hun naamdag vieren of op welke datum de naamdag voor een bepaalde naam gevierd wordt.

Zoeken op datum

Zoeken op naam

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.