Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Buddhastatyn i Fredrika

E-mailadres Afdrukken

Geduldig afwachtend

Bovenop een berg bij Fredrika in Lappland staat een 8 meter hoog Boeddha-beeld van Messing rustig te wachten tot hier de grootste boeddhistische tempel van Europa gerealiseerd zal worden.

De boeddhistische oppermonnik in Zweden in Zweden, Phramaha Boonthin Taosiri, werd lyrisch toen hij voor de eerste keer het bergplateau beklom met haar tientallen kilometers uitzicht over bossen en meren. Een perfecte plaats voor meditatie, stilte en gebed. De boeddhistische leiders in Zweden constateerden als snel dat de energie hier zo sterk was dat vermoeide gepensioneerden binnen 10 minuten weer helemaal fit werden.

Hierdoor ontstonden de plannen voor het bouwen van een tempel met een oppervlakte van 400 m2 met een permanente bemanning van 7 boeddhistische monniken en leerlingmonniken.

Boeddhisten van over de hele wereld zamelen al jarenlang geld in voor het project, maar de politiek chaos in Thailand in combinatie met de globale financiële onrust hebben ervoor gezorgd dat de financiering nog altijd niet rond is.

Er ontbreken nog een aantal miljoenen kronen voor met de bouw gestart kan worden en niemand schijnt te weten of en wanneer  de bouw gaat starten. De Tempelberg en haar geduldige Boeddha zijn inmiddels toch ene fantasieprikkelende attractie geworden die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Meer informatie: http://www.asele.se/default.asp?path=25903,26791&pageid=39076

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.