Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Linbanan i Guldriket

E-mailadres Afdrukken

Een kroeg in een cabine

Hier is de restauranttafel met het beste uitzicht van Zweden - een kabelbaancabine die zich in een rustig tempo over bossen en hjortronvelden beweegt.

Onder het gebot van een rendierbiefstuk beleef je de wonderlijk ervaring om met een gangetje van zo'n 10 kilometer per uur langs de langste kabelbaan ter wereld te zweven. Er is een toilet aan boord.

De kabelbaan is oorspronkelijk gebouwd om erts te vervoeren in de koude, sneeuwrijke winter van 1942-1943 tussen de mijn in Kristineberg en de smelterij in Boliden en werd uiteindelijk bijna 100 kilometer lang. Nadat de kanbelbaan vrijwel onafgebroken aan het werk is geweest sinds haar opening werd dit monument van Norrlandse eigenwijsheid in 1986 stil gezet.

Vandaag de dag is er een traject van 13,6 kilometer tussen Örträsk en Mensträsk in Västerbotten geopend voor personenvervoer. Je kunt de reis in beide richtingen maken en je maakt je terugreis per bus.

De tocht met de kabelbaan over de boomtoppen duurt ongeveer 2 uur. De cabines zijn geïsoleerd en de kabelbaan gaat het gehele jaar door.

In het oude mijndorp Mensträsk vind je het restaurant Krogen i Skogen.

Meer informatie: http://www.goldoflapland.com/

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.