Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Kiruna

E-mailadres Afdrukken

De merkwaardigste stad van Zweden

Een merkwaardigere stad dan Kiruna zul je in heel Zweden niet vinden. Verstrooid tussen de kromme dwergberken op het bergplateau, overgeleverd aan de woeste elementen en geheel afhankelijk van de mijnbouw is Kiruna nu gedwongen om de gehele stad te verhuizen vanwege het toenemende instortingsgevaar door het steeds verder uithollen van de mijnen onder de stad.

Dat wordt een ongeëvenaard spektakel, want hoe verhuis je eigenlijk het  stadhuis uit 1963 van 50 bij 50 meter, dat de status van monument heeft en daarom niet gesloopt mag worden. Of de fantastische houten kerk uit 1912 die onlangs nog is uitgeroepen tot de mooiste houten kerk van Zweden.

Er wordt gesproken om de huizen op verrijdbare onderstellen te zetten en ze naar de nieuwe locatiebij de dagmijn in Luossavara te rollen. De architecten gaan zich ondertussen te buiten aan de meest wilde plannen, zoals een binnengalerij met tropisch regenwoud en een indoor skihelling.

Een toer door de mijn wordt aanbevolen. Het is de grootste ondergrondse ijzermijn ter wereld. Zomers rijden er dagelijks meerdere bussen met toeristen door de mijn.

Het kan nog merkwaardiger. Net buiten Kiruna ligt de grootste civiele raketbasis van Europa – Esrange. Vanaf deze basis wil de luchtvaartmaatschappij Virgin Galactic vanaf 2012 vluchten met ruimtetoeristen gaan uitvoeren.

En dan is er nog het ijshotel  dat wordt aanbevolen door veel reisorganisatie en bekende persoonlijkheden. Als je een keer in Kiruna geweest bent dan vergeet je dat nooit meer.

Meer informatie: www.kiruna.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.