Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Sagabiografen i Adak

E-mailadres Afdrukken

De wederopstanding van een amusementstempel

In het plaatsje Adak, in het zuiden van Lappland, bedreef men mijnbouw en stond er een verrijkingsfabriek. Het dorpje floreerde en er woonden ongeveer 1.200 mensen.  Maar toen de mijnen en de fabriek in 1978 werden gesloten sliep het dorpje in. Veel gebouwen werden afgebroken en de oude Sagabiografen (bioscoop) werd dichtgetimmerd en vergeten. Het pand raakte overwoekerd door planten.

Toen een groep dorpelingen de oude bioscoop herontdekten vonden ze een enorme cultuurschat. Alles was nog precies als toen Edit en Östen Dahlberg hun bedrijf in 1965 sloten – dat wil zeggen zoals in de 40-er jaren van de vorige eeuw. Er was in alle jaren geen ruitje gesneuveld en zelfs alle oude filmaffiches hingen nog aan de muren. De hele atmosfeer was nog volkomen intact.

Je zou haast denken dat Edit en Östen even een paar uurtjes wegwaren en snel zouden terugkomen, want op de keukentafel stond nog gewoon  gedekt met een thermoskan en twee kopjes.

Na een zorgvuldige restauratie is de Sagabiografen een museum geworden en bestempeld tot cultureel erfgoed. Ieder jaar wordt er in de derde week van juli een filmfestival gehouden. Het festival werd bezocht door bekende Zweedse acteurs als Jonas Gardell, Björn Kjellman, Kim Anderzon en Sissela Kyle.

Meer informatie: www.sagabiografen.ac.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.